Те, що ми їмо щодня, є визначальним фактором впливу на навколишнє середовище. Сільське господарство та тваринництво виробляють відходи, забруднюють воду та ґрунт та виділяють парникові гази, що спричиняють підвищення глобальної температури. Необхідність зміни режиму харчування та всієї системи харчування стає все більш очевидною, хоч і важкодосяжною.
Команда Фонду «Синій птах» визначає як стійкі не лише ті дієти, які дбають про навколишнє середовище, але й такі, що адаптовані до економічних та соціально-культурних аспектів кожного місця. Важливо, щоб їжа, яку ми споживаємо, при її виробництві мала мінімальний вплив на навколишнє середовище. Це стосується не лише упаковки чи транспортування, а і всього виробничого циклу.
Існують різні індикатори, що демонструють нам збитки, заподіяні виробництвом певних продуктів, які ми споживаємо, протягом їх життєвого циклу.
Аналізувати ці дані досить складно. Існують країни, які на сьогодні зуміли врахувати деякі критерії сталості при розробці своєї продукції. Для досягнення екологічної стабільності правила повинні удосконалюватися не тільки для виробничих компаній – необхідна також освіта громадян з питань харчування.
Харчування, що відповідає принципам сталого розвитку, – це харчування, яке створює незначний вплив на навколишнє середовище та допомагає забезпечити продовольчу безпеку та безпеку харчування, що дозволяє задовольнити всі потреби людей.
Зниження впливу на навколишнє середовище також поважає біорізноманіття та екосистеми. Такі систематизовані рекомендації та правила мають стати загальноприйнятими керівництвами, доступними з економічної точки зору, та оптимізованими з розрахунку як природних, так і людських ресурсів.
Команда Фонду «Синій птах» докладає зусиль до популяризації та адвокації ідеї стійкого харчування з метою створення системи правил, які зроблять це можливим на державному рівні та прийнятним на громадському.